Акцията е проведена на 5 февруари, като са претърсени 26 обекта на територията на 8 областни дирекции на МВР. Разпитани са над 50 свидетели, а от офиси, домове и автомобили са иззети документи, мобилни телефони, компютърни конфигурации, около 200 000 лева, печати на фирми и др.

Престъпната дейност е извършвана от четиричленна организирана престъпна група с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при покупка на захар от държави членки на ЕС и последващо реализиране на стоката в България без документи и плащане в брой. Същевременно пред приходната администрация са отчитани фактури за фиктивни въотрешнообщностни доставки към Румъния.

В различни периоди от време търговската дейност със захар е осъществявана от различни фирми от София, Ямбол, Варна. Дружествата декларирали пред НАП сделки - вътрешнообщностни придобивания на захар с произход първоначално дружества от Полша и Чехия, а впоследствие само Чехия; същия вид сделки с олио - с произход дружества от Румъния, и доставки на захар и олио към дружества от Румъния.

В хода на работа е установено, че декларираните доставки за Румъния са били фиктивни, а захарта и олиото са реализирани в различни населени места в страната ни. Установено е, че разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич.

Един от участниците в престъпната група е развивал стопанска дейност без регистрирана фирма и е водил счетоводството си на “халваджийски“ тефтер, допълват от МВР. До момента е установено, че нанесените щети за бюджета са за над 2 милиона лева. Задържан е лидерът на организираната престъпна група - 25-годишен мъж от Ямбол, който е криминално проявен, но не е осъждан.

По-късно от Специализираната прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения срещу Иван Гаванозов за ръководене на престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за участие в нея срещу Георги Колев, Пламен Недев и Живко Михов.

Иван Гаваназов – бизнесмен от Ямбол, е задържан в офиса си в момент, докато опитвал да изгори фалшивата документация по търговската си дейност, допълват от спецобвинението. Той забавил отварянето на вратата, опитвайки да вкара в печката купчина фалшиви фактури, полицаите обаче атакували помещението и предотвратили унищожаването на доказателствата за престъпната му дейност.

С постановления на Специализираната прокуратура на четиримата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9 февруари в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“.