В спецоперацията участваха екипи на криминалната, охранителната и пътната полиция.

Проверките започнаха с огледи на колите и документите. Искаха се справки за криминални регистрации – не само на шофьора, но и на пътниците.

Глоби се налагаха за всичко – от счупен фар до проблеми с документите.

Някои шофьори се изнервиха. Габриела Василева обаче няма против: „Според мен трябва всякакви шофьори да се проверяват, не само луксозни коли”. Според бившата Мис България фокусът на акцията трябва да е върху човека зад волана.

Целта на тези проверки е да се дисциплинират водачите. Да не се създава едно впечатление, че всеки може да прави каквото си иска и да се държи както си иска”, изтъкна директорът на СДВР Ивайло Иванов.

От началото на 2017 г столичната полиция е проверила над 39 000 коли и 64 000 души. При подобни операции са хванати над 2000 бежанци и 1200 души, обявени за издирване.

В края на януари главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в цялата страна за произхода на средства на лица, придобили недвижими имоти над 500 000 лева, както и луксозни автомобили.

Тогава той каза, че има информация от НАП, според която в страната се управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 „Бентли“, 31 „Ламборгини“, 68 „Ролс Ройс“ и 93 „Ферари“.