Схемата е често използваната в последно време - непознат се представял по телефона за полицай и искал съдействие от гражданите за залавяне на измамници.

На стационарен телефон звънял непознат, който се представял за "инспектор Димитър Попов" от "Криминална полиция". Той обяснявал, че телефония номер на който звъни е намерен в списък на задържана група измамници, но тъй като един от тях все още бил на свобода било твърде вероятно да се опита да ги измами.

По време на разговора "полицаите" давали като гаранция, че говорят с хора на реда несъществуващ телефон с номер 9112. Следвало второ обаждане от непознат, който съобщавал на хората, че техен близък е пострадал в инцидент и за лечението му са необходими между 10 и 15 000 лева и заплахи, ако парите не бъдат предоставени.

След това се обаждал "полицаят", който съобщавал, че е засечено обаждането и молел хората да съдействат за залавяне на телефонните измамници като съберат всичките си налични пари и ценности и да ги оставят пред вход на жилище, да ги хвърлят през тераса или прозорец, за да могат "полицаите" да заловят измамниците в момента, в който вземат парите.

От МВР-Шумен отправят призив към хората да не дават по никакъв повод пари на непознати и припомнят, че няма практика в която полицията да иска от хората пари за съдействие.