Причина за това е идеята за увеличаване с две години на необходимия им трудов стаж за пенсиониране - от 25 на 27 г., предаде БТА.

Попов изтъкна пред журналисти, че между синдикатите и ръководството на МВР е имало договореност увеличаването на стажа да става постепенно с 4 месеца на година, а не наведнъж от 2012 година. Синдикатите вече са изпратили писма до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. Искат и среща с тях.

Не сме получили никаква информация за наличието на каквато и да е икономическа обосновка, необходимостта, от която поражда това скокообразно покачване, коментира Попов, цитиран от БНР.

От СФСМВР обясниха, че проблемите от 2010 година все още не са решени, а част от тях са се задълбочили. Като пример полицаите посочиха материалното осигуряване. Заради това служителите на МВР искат да бъде създаден Съвет за социално партньорство, който да важи само за сектор "Сигурност".

Вчера, на празника на полицията, главният секретар Калин Георгиев заяви, че е направено доста за подобряването на условията за труд и че много сгради на министерството са ремонтирани.
"Това се прави с цената на много усилия, най-вече на министъра, защото той ръководи финансовата част. Аз искам българските полицаи да са облечени, обути, да имат бензин, за да извършват своите задължения и да не мислят за насъщния. Искам да поздравя моите момчета и момичета, да са здрави и да останат живи. Надявам се моите колеги, като работят тази професия, да продължават да я чувстват като призвание", обърна се той към подчинените си.

Според Валентин Попов обаче, ако се увеличи трудовият стаж, е възможно протестите на полицаите, за които беше обявена готовност, да започнат през декември.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че за редовите полицаи, които са на улицата, при пенсиониране ще продължат да получават 20 заплати, докато за останалите от МВР - 10. Същата е схемата и за служителите в отбраната.