Според събраните до момента данни двамата са поискали сумата от 600 лева и стек цигари срещу обещанието да изготвят удобна психиатрична експертиза на мъж, срещу когото има образувано наказателно производство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Подготовката на операцията на кърджалийската полиция и прокуратура е започнала в началото на октомври, като за нея са използвани специални разузнавателни средства, съобщи на пресконференция окръжният прокурор Светлозар Лазаров, цитиран от Дарик радио.

"Престъплението е с изключителна степен на обществена опасност и касае изготвяне на психиатрични експертизи, които не отговарят на обективната действителност", допълни прокурор Лазаров. Според него експертизите на двамата психиатри отдавна пораждали съмнения, сравнявайки ги с тези, които се изготвят от софийски експерти.

Наблюдаващият прокурор Дафин Каменов поясни, че прокуратурата се заема и с проверка на изготвяните психиатрични експертизи в болницата, за които е имало сигнали, че в голяма степен са съмнителни и необективни.

Гетев и Рачева са задържани за 72 часа, а в понеделник Окръжната прокуратура ще поиска и постоянна мярка "задържане под стража".