Оглеждат се няколко подходящи района и извън територията на област Хасково. Могат да бъдат и бивши военни сгради. Могат да бъдат и бивши училища. Могат да бъдат и сгради от всякакъв тип, които с малко средства да отговорят на изискванията за тази дейност. Засега такова решение не е приемано.

Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов след среща с председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова и общинското ръководство на Харманли.

В района има засилено полицейско присъствие. То ще продължи известен период от време, докато средата за сигурност се нормализира, добави главният секретар.

Промените в устройствения правилник на ДАБ, които дават възможност на председателя да обособява помещения от закрит тип, са обнародвани днес в Държавен вестник. Това позволява още утре да се обособят 60 такива места в Бусманци.

Един месец е срокът, в който ние трябва да създадем всякаква организация, да сме наясно колко ще струва това, какви хора ще бъдат необходими. А надявам се с помощта на МВР почти да сме успели да обособим тези помещения от затворен тип, каза Петя Първанова.

Тя уточни, че след огледа имало идея кои да са помещенията в регистрационно-приемателния център, които с най-малко средства да бъдат преустроени в такива от затворен тип. В тях ще се настаняват лица "в процедура", които са нарушили по някакъв начин обществения ред и които са предизвикали инциденти, обясни Първанова.

Утре тя ще издаде заповед за центъра в Бусманци.

Това, което е било сметнато за Харманли, е около 1300 места от закрит тип, което е половината от капацитета на лагера, добави тя.

До момента за нарушителите на правилниците е имало възможност да се издават предупредителни протоколи. Сега при акт на полицията ДАБ има право да откаже международна закрила в рамките на процедурата, предупреди Първанова.

Георги Костов поясни, че в момента се обсъждат промени в Закона за МВР за въвеждане на длъжността "помощник-охранител". Те щели да бъдат към структурата на МВР, но нямало да са със статут на държавен служител и щели да бъдат в помощ на охраната на центровете за бежанци.

След посещението в регистрационно-приемателния център в Харманли Костов и Първанова посетиха и центъра в свиленградското село Пъстрогор.