Според справка на ведомството за първите 6 месеца на тази година приходите на МВР са около 3,8 млн. лв. От тях по сметките на министерството от общините са постъпили дарения за 141 249 лв., от държавни институции - 132 126 лв., от търговски дружества с държавно общинско участие - 2,5 млн. лв., от които 2 млн. лв. са от фирма, изцяло собственост на МВР. За същия период даренията от физически лица , показват данните, са за над 1 млн. лв, предаде БТА.

"Един от най-големите скандали в най-скандалното министерство на вътрешните работи е усвояването на дарения. МВР е министерството с най-голям бюджет и и въпреки това успява да го увеличи зад гърба ни чрез дарения. Не може да получава пари от бюджетни организации и не е нормално една трета от даренията да са от физически лица. Абсурдно е да има фирма, чиято единствена задача е да го дарява. Оказва се, че частни лица даряват, за да получават закрила", обясни предложението си Бисеров.
Той припомни, че се стигна дотам ЕК да критикува тази практика, защото с нея се поставя под съмнение независимостта на полицейското разследване.

"Ако измененията бъдат приети, ще доведат до невъзможност МВР да бъде бенефициент по международни програми", опонира му заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той изтъкна, че в момента във ведомството постъпват средства по програма за солидарност по управление на миграционните потоци и те се завеждат именно като дарения.

"За да бъде гарантирана прозрачността, в МВР има организация, която осигурява водене на отчетност и недопускане на злоупотреби. Тези вътрешни правила дават възможност министерството да получава дарения от общини и държавни предприятия, във връзка с функции по осъществяване на държавната власт", добави Георгиев.

Той припомни, че от началото на октомври т.г. ще бъде открит и специален сайт-публичен регистър, в който ще се вписват основните реквизити по договорите за дарения.
В кулоарите на парламента заместник-министърът уточни, че даренията за МВР са намалели с 40% от началото на годината и това е първото правителство, което ги е свело толкова. Така той оспори твърдението на Христо Бисеров, че в последните две години практиката с даренията е неизмерима и стига до 10 млн. лв. годишно.

Георгиев добави, че няма информация МВР да е субсидирано от фирми, свързани с Кирил Рашков или от хора от неговото обкръжение.
"Но даренията са прекалено много, прави се проверка", добави той и подчерта, че откакто той е на поста, ведомството не е получавало дарения от други „барони”.
„Всяка информация за всеки конкретен случай се е проверявала и може да се провери. Всеки директор на областна дирекция или на главна дирекция носи отговорност и трябва да изпълнява правилата за даренията, тъй като той е бенефициентът им", изтъкна Георгиев, цитиран от "Фокус".

През август вътрешният министър Цветан Цветанов подписа заповед, с която забрани от 1 септември сключване на договори за дарения в МВР, освен ако те са от община, държавна структура, която има функции във връзка с осъществяването на държавна власт, държавно предприятие или търговско дружество със 100% държавно участие в капитала или от международни органи и организации и ЕС.