Непосредствено преди новината за смъртта Моамар Кадафи, бе съобщено, че той е бил пленен и ранен при обстрел на конвой край родния му град Сирт.
"Чакахме този момент от дълго време. Муамар Кадафи бе убит", заяви Махмуд Джибрил.
По-късно говорителят на Преходния национален съвет на Либия Абдула Берасали заяви  пред телевизия "Скай Нюз", че Кадафи е убит и тялото му е откарано в град Мисрата, предаде "Фокус".

„Кадафи е мъртъв, абсолютно мъртъв. Той бе прострелян в двата крака и в главата”, заяви Берасали.

Пред Би Би Си войникът, който задържал Полковника, заяви, че той е крещял: "Не стреляйте!". Бил е облечен в камуфлажни дрехи и с тюрбан на главата.

Кадафи е бил заловен в района на родния си град Сирт, като според телевизия Ал Джазира е пътувал в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети, съобщи БТА.
От НАТО потвърдиха, че нейни самолети са нанесли удар по военна автоколона на приближени на Кадафи, допълни Ройтерс.

Представител на ПНС заяви още, че е заловен и говорителят на бившия либийски лидер - Муса Ибрахим.

Катарският телевизионен канал „Ал Джазира” излъчи по-късно видеокадри, на които се вижда все още живият Муамар Кадафи, обкръжен от бойци на либийския Преходен национален съвет, предаде РИА Новости. На кадрите се вижда, че лицето на сваления 69-годишен бивш лидер на страната е изцапано с кръв и той се опитва да се съпротивлява на заловилите го хора, докато някой го удря с пистолет по главата. Този видеозапис потвърждава, че Кадафи все още е бил жив, когато е попаднал в плен на бойците на официалните власти.

Ал Джазира съобщи още, че е задържан жив и един от синовете на Муамар Кадафи - Мутасим, предаде Ройтерс. Командирът на силите на новия режим в Сирт Мохамед Лейт обаче заяви пред АФП, че 36-годишният Мутасим е бил открит мъртъв в Сирт. "Открихме го мъртъв. Сложихме тялото му и това на министъра на отбраната от бившия режим Абу Бакр Юнис Джабер в линейка, която да ги откара до Мисрата", заяви Лейт.

По-късно либийската телевизия съобщи, че и другият син на Кадафи - Сейф ал Ислам е също убит, заедно с баща си. Новината обаче не бе потвърдена, предаде ДПА. 
Спътниковата телевизия "Ал Арабия" съобщи, че Сейф ал Ислам е бил заловен при опит да избяга от град Сирт, но не каза дали е убит. И тази информация обаче не получи потвърждение.

В същото време Интерпол призова Сейф ал Ислам да се предаде и да се изправи пред Международния наказателен съд. Генералният директор на Интерпол Роналд Нобъл обеща, че  ще предприемат необходимите мерки за сигурност, за да може обвиняемият да бъде доставен в Хага.

Веднага, след като информацията за залавянето на Кадафи бе разпространена, по улиците на Триполи излязоха хиляди либийци, които стреляха във въздуха и крещяха "Аллах Акбар!" (Господ е велик! - бел.ред), предаде Би Би Си.

Либийските власти ще погребат Муамар Кадафи на тайно място, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.

Само преди два дни държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън направи необичайно безцеремонно изявление в либийската столица Триполи, че САЩ биха искали сваленият от власт Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен. Днес Клинтън заяви, че не може да потвърди или отхвърли информацията за смъртта на бившия либийски лидер, но ако това е вярно, то би въздъхнала с облекчение, защото още едно препятствие е преодоляно, съобщава британският в. "Гардиън", цитиран от "Фокус".

Италианският премиер Силвио Берлускони обяви войната в Либия за приключена, предаде АНСА.

Председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу посочиха в общо изявление, че информациите за смъртта на Муамар Кадафи поставят края на ера на деспотизъм и потисничество, от които либийците страдаха твърде дълго, съобщи БТА.

"Либия днес отвори нова страница в своята история и се отправи към демократичното си бъдеще", допълват двамата европейски лидери. Ромпой и Барозу призовават Преходния национален съвет на Либия да продължи по пътя на помирението на широка основа, като в този процес бъдат обхванати всички либийци и това да доведе до демократичен, мирен и прозрачен преход в страната.

"Аз съм боец. Няма да напусна почвата на родната ми страна и съм готов да умра тук като мъченик", закани се през февруари бившият либийски лидер в обръщение към нацията.
Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в град Сирт. Той ръководеше еднолично Либия от 1 септември 1969 година насам. На 27 юни Международният наказателен съд издаде заповеди за ареста на Кадафи, на сина му Сейф ал Ислам и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал Сануси.