След като бе обявено, че бин Ладен е мъртъв, правителството на САЩ обеща с трупа му да бъде постъпено в съответствие с ислямската традиция, която повелява погребението да се състои до 24 часа, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Представител на американските власти обясни, че трудно би се намерила държава, която да се съгласи да е последен дом за лидера на терористичната мрежа Ал Кайда. Затова правителството на САЩ е решило да погребе бин Ладен в морето.
Според специалисти, цитирани от ИТАР-ТАСС, основна причина за този ход е да бъде предотвратено превръщането на гроба на лидера на Ал Кайда в място за поклонение за екстремисти.

За Осама е било устроено погребение според ислямските ритуали на палубата на американски самолетоносач в северната част на Арабско море, заяви по-късно американски служител, цитиран от Ройтерс.
"Тялото на мъртвия беше измито и после поставено в бял чаршаф. То беше сложено в сак, офицер от армията прочете подготвен религиозен текст, който беше преведен на арабски. След като думите бяха изречени, тялото беше поставено на подготвена плоскост. Тя беше повдигната и тялото се плъзна в морето", заяви служителят.

Ислямът не приема "погребение" в морето като това на Осама бин Ладен, заяви обаче по-късно днес в Кайро представител на най-високопоставената институция на сунитския ислям - Ал Азхар, цитиран от Франс прес.
"Ако е вярно, че тялото му е било хвърлено в морето, то ислямът е изцяло против. Ислямът е абсолютно против подобно поведение. Човешкото тяло има достойнство, независимо дали става дума за убит човек или починал от естествена смърт. Тялото на човешкото същество независимо дали е на вярващ или не, на мюсюлманин или не, трябва да бъде уважавано", каза Махмуд Азаб.

Първоначално се появиха съобщения, че след убийството на бин Ладен в Пакистан тялото му е било прехвърлено в американска военна база в съседен Афганистан, където е било държано няколко часа.

Последна актуализация в 20,05 ч.