Забраниха съмнителните добавки в млякото
Забранява се добавянето в млечните продукти на мазнини и протеини с немлечен произход, реши правителството, като одобри нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.
В храни, в които има химически обработени мазнини, няма да се изписват като млечен продукт.
Целта на наредбата е потребителите да са информирани какво ядат.
Преди седмица премиерът Бойко Борисов поиска върху млечните продукти с палмово масло да пише "Вредно за вашето здраве!".
За киселото мляко ще е задължително да се заквасва само от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, а етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано и стерилизирано мляко.
Стандарти ще има и за айрaна. В него водата ще трябва да е най-много 50 процента, а солта до 0.8 на сто. Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители.
Надписът "масло" ще носят продуктите, в които има поне 80 на сто мазнини.
Допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20 на сто от използваното сурово мляко.
Въвеждат се унифицирани критерии за производството на млечни продукти, за да се защитят интересите на българските производители. Ще се забрани на една и съща поточна линия да се произвеждат продукти от чисто мляко и с растителни масла.
От бранша вече коментираха, че ще се стигне до фалити и закриване на работни места, защото бизнесът няма средства, които да инвестира във втора линия.
При неспазване на наредбата са предвидени глоби до 10 000 лева и затваряне на предприятието нарушител.
Наредбата е приета на вносител.
От юни 2010 г. млечните продукти, които освен мляко съдържат и съставки като растителни мазнини и соев белтък, не могат да носят това наименование.
Тогава бе въведен държавен стандарт за киселото мляко.
"Няма "млечен" шоколад, сладолед, вафла или торта, които да са от мляко. Навсякъде в ЕС тези стоки са с растителна мазнина. Да ги забраним ли?", коментира наскоро пред в."Труд" Иван Ковачев, собственик на мандра в Силистренско. "Наредбата не въвежда правила, а диктат. Държавата се държи като мутра. Ние внасяме растителни мазнини от Дания и Германия, с които работи цяла Европа. От такава мазнина е и сиренето "Президент", каза Ковачев.