Двете комисии с братска в Христа любов са обсъдили ситуацията около Македонската православна църква и нейния каноничен статут и в единомислие в името на добротворството, и братските взаимоотношения, са начертали действия за реализиране на взетото решение, съобщават от Синода.

Светият синод реши на 27 ноември, че при положение, че Македонската православна църква признава Българската православна църква - Българска патриаршия за своя Майка - Църква, българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква.

Светият синод определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с Македония  и с останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия статут.

Писмото на Македонската църква до българската е от 9 ноември. В него тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка.

Пред Синодалната палата множество граждани се събраха на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.