Това пише гръцкият "Катимерини" като допълва, че с решението страната ще може принципно да се присъедини към НАТО и към ЕС на по-късен етап.

Коментарът на "Катимерини" е озаглавен "Горещо" лято за членство на БЮРМ в НАТО", предаде БТА.

В сряда новият македонски министър Никола Димитров пристига в Атина за срещи и разговори с гръцкия му колега Никос Кодзиас. Добре осведомени западни дипломатически източници в Скопие, Брюксел и Берлин преценяват, че ускоряването на процедурите за членство на съседната държава в НАТО под абревиатурата "БЮРМ" ще бъде едно малко "подаръче" на Запада към дуета Заев-Ахмети, на който те са заложили за възстановяване на вътрешната политическа и етническа стабилност в една страна, смятана за ключова по отношение на геополитическите баланси, отбелязва вестникът.

Източници на в. "Катимерини" твърдят, че германският натиск върху Атина по въпроса за бързото членство на БЮРМ в НАТО вече е започнал да става все по-силен и че гръцката страна очаквала този натиск за оттегляне на нейните възражения да се засили в средата на лятото и това да стане преди предизборната кампания в Германия да е навлязла в разгара си.

Това, от което Атина се опасява, е формулирането на предложение, което да е свързано с членството на БЮРМ с нейното временно наименование /БЮРМ/ в Северноатлантическия алианс, срещу ангажимент то да бъде променено, след като Гърция и Скопие стигнат в даден момент до споразумение по спора за нейното име.

Атина смята подобен подход за нежелан, тъй като от момента, в който повечето страни от НАТО вече признаят страната с конституционното й име /Република Македония/, просто този спор с Гърция ще остане навеки, пише вестникът.

Гръцкото издание смята, че след присъединяването на Черна гора към НАТО, извън Алианса е останала само БЮРМ, тъй като Сърбия не е предявила такова искане и разбира се, не се обсъжда незабавна покана нито за Босна и Херцеговина, нито за Косово.

По-рано
"Файненшъл таймс" писа, че Македония ще обсъди промяна на името си в усилие да деблокира гръцкото противопоставяне на членството в НАТО. Британският вестник се позова на външния министър на страната Никола Димитров.

Последва промяна на заглавието във ФТ с изявлението на министъра, което гласи: "Македония разглежда възможността да използва временното съкращение за приемане в НАТО", предаде агенция МИА.

Членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение, което понякога стигаше до кръвопролитие, каза Никола Димитров пред високопоставени натовски служители в Брюксел.

Димитров заяви, че ще се срещне с гръцки министри в сряда, за да възстанови доверието между двете съседки след като Атина наложи вето на молбата за членство на страната в НАТО през 2008 г.

Ще поискам от Гърция да преосмисли какъв съсед иска да има - дали те искат стабилна, приятелска страна, която предлага надежда за демокрация и справедливост, заяви Димитров в интервю.

Ако ние сме добър съсед, надявам се, че политическите сили в Гърция ще разберат, че това е историческа възможност, каза той.

Димитров заяви, че каквото и да е евентуално ново име ще трябва да бъде одобрено на референдум и правителството ще потърси консенсус сред партиите преди да постави въпроса на гласуване. Той добави, че споразумение, което според някои анализатори може да бъде постигнато в рамките на една година, ще помогне да бъдат оставени настрана призивите за преначертаване на политическата карта на региона и рисковете от ново отваряне на експлозивни политически и етнически спорове.

Като приеме Македония, НАТО би могла да постигне успокояващ ефект в региона, заяви македонският външен министър, цитиран от "Файненшъл таймс" и БТА.