Инцидентът е станал снощи около 23 часа на пътя Крива Паланка – Ванковци, около село Любенци.

Учителите от Националната финансово-стопанска гимназия в София се връщали от симпозиум в Охрид, като пътуването им било организирано от фирмата-превозвач "Географски свят", разказаха пострадалите пред БТА.

Автобусът им обаче се повредил и цялата група от 42-ма души трябвало да чака 7-8 часа на магистралата до идването на друг автобус, който да ги извози до София.

Половин час, след като се качили на втория автобус обаче, той се обърнал в дере край пътя и се е ударил в дърво.

"Пътувайки към София, след като имахме проблем с първия автобус, дойде втори автобус, който да ни вземе. Малко преди границата автобусът излезе от пътя и се преобърна в долината. За щастие, едно дърво беше нашият спасител и Господ ни запази. Някои от колегите са с по-тежки травми, но като цяло всички са контактни", разказа един от пътниците Венцислав Гълъбов, цитиран от Дарик радио.

Според македонската полиция 48-годишният шофьор на автобуса, собственост на дупнишка фирма, е загубил контрол. Все още не се знае обаче дали причината е техническа повреда, или невнимание от страна на водача.

Шестима са по-тежко ранени, а 20 са предимно с охлузвания и по-леки травми. По-тежко пострадалите са настанени в болницата в Крива Паланка.

"Беше тъмно, не знаехме къде сме, автобусът изтропа два-три пъти и започнахме да се преобръщаме", разказа Боряна Накова, която лежи в болницата в Крива Паланка със счупено ребро.

Днес по обяд трети автобус на фирмата тръгна от Крива Паланка към София с останалите участници в произшествието, които са с леки наранявания.

Шестимата учители в болницата чакат пристигането на линейки от "Пирогов", които да ги извозят до София. Част от тях са с тежки травми и могат да бъдат транспортирани само със специален автомобил, обясниха лекари.
От "Пирогов" пък съобщиха, че трима от по-леко пострадалите са на прегледи в болницата. Останалите ранени все още не са пристигнали с екипите на Спешна помощ.

Роднини на пострадалите разказаха, че все още не можел да бъде открит застрахователят на участниците екскурзията.

Българският консул също е бил на мястото на произшествието, за да окаже необходимата подкрепа, съобщиха от МВнР.

11 екипа на Спешния център в Кюстендил са мобилизирани заради инцидента. Към момента не се е наложила намесата им, но медиците са в готовност за реакция.

В средата на юли м.г. автобус на фирма "Карат-С", пътуващ по линията Будапеща-София, катастрофира на магистрала в Унгария. 21 души пострадаха, като в най-тежко състояние бе шофьорът.