ПАН, коалицията на трима бивши ключови фигури от войната в края на 90-те години на миналия век („Алианс за бъдещето на Косово“, Демократическа партия и „Инициатива за Косово“), сред които и Рамуш Харадинай, кандидат за министър-председател, бе излъчена като първа сила.

Коалицията получи подкрепата на 34,7% от гласовете. Националистическата „Самоопределение“ е на второ място с 26,8%, а на трето с 25,8% е партията на бившия премиер Иса Мустафа - „Демократическа лига на Косово“.

„Регионът трепери: Резултатите, от които сърбите се хванаха за главата“, е заглавието, което електронното издание "Вести онлайн" избра за публикацията, посветена на изхода от вота в населената предимно с албанци държава, .

„Харадинай обяви победа на най-добрите избори, провеждани някога в Косово и Метохия", алармира Б92, припомняйки, че коалицията, която издигна кандидатурата му за премиерския пост, произтича от „военно крило“.

В сръбската редакция Deutsche Welle под заглавие „Харадинай по пътя към премиерското кресло“ следва публикация, в която се припомня, че бившият командир на АОК заложи в предизборната си кампания обещание за ревизиране на всички споразумения, постигнати между Белград и Прищина.

Белградското издание Blic излезе с гръмко заглавие: „Терористите ликуват: бивш военнопрестъпник обяви победа на изборите в Косово“.

„На изборите в Косово и Метохия победи военна коалиция“, коментира вестник Srbija Danas.

Резултатите от изборите в Косово ще допринесат за политическа нестабилност“, е мнението на Милован Дрецун, приведено от електронното издание Novi Magazin.

Диалогът между Прищина и Белград ще бъде повдигнат на президентско равнище, заяви междувременно косовският президент Хашим Тачи за Дойче веле, цитиран от прищинския всекидневник "Епока е ре" и БТА.

Президентът посочи, че който и да създаде новото правителство на Косово ще трябва да се занимае с формирането на Съюз на сръбските общини и с решаване на въпроса с демаркирането на границата с Черна гора.