Стратегията за разширяването трябва да бъде приета на 6 февруари. Испания е една от петте членки на ЕС, които не признават независимостта на Косово.

Испания е категорично против каквито и да са признаци на държавност при споменаване на пътя на Косово към ЕС и е изпратила до европейското ръководство не само едно писмено възражение, а и няколко протестни документа.

Като се позовава на испанското външно министерство вестник "Новости" пише, че е получил информации, че Мадрид е категоричен в принципите си и не възнамерява да отстъпи "нито педя".

"Позицията на Испания за непризнаване на едностранно обявената декларация за независимост на Косово се основава на защита на принципа на териториалната цялост на страните, на спазване на международното право и върховенството на закона", заявяват от испанското външно министерство.

В министерството добавят, че нямат нищо против тази територия и нейното население и запазват конструктивното си становище във всички форуми, предимно в рамките на ЕС, "докато се спазват определени принципи".

"В този смисъл Испания винаги е подкрепяла диалога между Белград и Прищина под егидата на ЕС", казва испанското МВнР.

Западните Балкани – без голям шанс по трънливия път към ЕС >>

Прищинският вестник "Коха диторе" писа тези дни, че Испания още веднъж е поставила под въпрос не само новата стратегия, но и целия процес, като се противопостави остро на включването на Косово в него.

В писмо, изпратено до Европейската комисия, Испания изтъкна, че е против термина ЗБ6 /абревиатура за шестте страни от Западните Балкани/ и посочва, че "Косово не е част от процеса на разширяване", предаде БТА.

В дипломатическите кръгове се споменава дори, че Испания смята да се противопостави на участието на Косово в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Белградският вестник "Политика" писа, че според информации от дипломатически източници в Брюксел Испания този път е имала много твърда позиция, когато става въпрос за политиката на разширяване, т.е. за възможността за интеграция на Косово в ЕС. Неофициално Европейската комисия е изпратила в Мадрид свой високопоставен представител, за да може да се стигне до компромисно решение