Двамата оглавиха среща с лидерите на страните от Западните Балкани в българската столица. 

Юнкер използва случая да поздрави премиера Борисов за ясното и целенасочено фокусиране на Българското председателство на Съвета на ЕС. Двамата отбелязаха важността на срещата в резиденция „Бояна“, която само дни след форума на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон събра отново лидерите на Западните Балкани, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

„Регионът е неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз“, каза Борисов.

Двамата с Юнкер отбелязаха решителните действия и силна политическа воля от страна на правителствата на страните от региона за постигане на видим напредък по пътя към членство в ЕС. Премиерът акцентира върху необходимостта от съдействие от ЕК за проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност.

„Изграждането на стратегически инфраструктурни обекти ще повиши свободния търговски обмен, инвестициите, конкурентоспособността и движението на капитали, а сътрудничеството в областта на образованието и културата ще гарантира помирението, добросъседството и утвърждаването на ценностната система на ЕС сред обществата, и най-вече сред младото поколение в региона“, подчерта още Борисов пред Жан-Клод Юнкер.

Самият той заяви на свой ред:

„Трябва да се опитаме да обхванем комплексността на този регион. Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС и съм още по-убеден, защото тези, които ме слушаха са на същото мнение. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не толкова върху крайните дати, а върху същността на самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията за присъединяване в ЕС.

По думите му ще трябва да се обсъди и финансирането на подобряването на свързаността в този регион.

Много е лесно да се хвалим тук. Трябва да бъдем много конкретни и поради тази причина искам от държавите да вземат максимално бързо решенията. Стартираме определен брой проекти. Отговорността е огромна за региона и още по-огромна за ЕС“, добави Юнкер.