С приетите миналия месец промени депутатите забраниха варенето на ракия в казани над 500 литра от януари до юни. Според Манолова е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива.

Мотивът на вносителите бе че в тези месеци няма готови плодове за варене на ракия, а се използва некачествен материал и се избягват акцизи.

Промените в Закона за данъчните и акцизните складове бяха внесени от депутата от ПФ Поли Карастоянова. Това й навлече гнева на съпредседателя на формацията Валери Симеонов, който се опита да я изключи от групата и я обвини в лобизъм.
Карастоянова обаче получи подкрепата на депутатите от ВМРО и се спаси от изгонване.

"Гражданите са притеснени, че от 1 януари, реално с влизането в действие на този закон, няма да могат са си сварят ракията за следващия сезон. Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да прави промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани", коментира днес Манолова.

Според нея в случая се налагат ограничения върху малките субекти, без по никакъв начин да се пипат по-големите. Не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение, допълни омбудсманът.

Решението на парламента за ракиените казани предизвика протести почти в цялата страна. Според хората времевото ограничение няма да им позволи да си правят т. нар. "второ варене" от плодовия материал.