Това предаде Ройтерс, като се позовава на агенцията на ИДИЛ "Амак".

"Група бойци на Ислямска държава извършиха нападението в Лондон в събота", гласи декларация, публикувана в медийния раздел на "Амак" и цитирана от БТА.

Тримата нападатели се врязаха с ван в пешеходците на Лондонския мост и намушкаха с ножове хора в близки заведения, преди полицията да ги застреля, напомня Ройтерс.

36 души остават на лечение в болница в резултата на третото терористично нападение във Великобритания за по-малко от три месеца.

Медицински източници уточниха, че 21 ранените са в критично състояние.

"Ислямска държава", която губи територия в Сирия и Ирак, изпрати в своя сайт за послания "Телеграм" рано в събота призив във връзка със свещения за мюсюлманите месец рамазан, посочи Ройтерс.

Групировката прикани последователите си да извършват нападения с камиони, ножове и огнестрелни оръжия против "кръстоносците".

Знаят кои са нападателите

Британската полиция съобщи, че вече знае самоличностите на тримата нападатели, но ще обяви имената им, когато стане оперативно възможно.

12 души бяха арестувани в Източен Лондон вчера във връзка с нападението. Полицията каза, че единият от тях е освободен, без да му бъдат предявени обвинения, но четирима мъже и седем жени остават в ареста по силата на законите за борба с тероризма.

"Обществото може да види допълнителни полицаи - и въоръжени, и невъоръжени, в столицата, както може да се очаква в такива обстоятелства", каза ръководителят на полицейските сили за борба с тероризма Марк Роули, цитиран от Ройтерс.

Доналд Тръмп: Злостно клане

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече нападенията в Лондон "злостно клане" и каза, че Съединените щати ще направят всичко по силите си и ще помогнат на Великобритания да изправи виновните пред съда, предаде Ройтерс.

"Това кръвопролитие трябва да спре. На това кръвопролитие ще бъде сложен край", каза Тръмп в кратко изявление след официално събитие в театъра "Форд" във Вашингтон.

"Америка изпраща нашите мисли и молитви и най-дълбоки симпатии към жертвите на това злостно клане. Отново изразяваме нашата решителност, по-силна от когато и да било, да защитаваме Съединените щати и съюзниците им от подлия враг, който води война срещу невинни. Тя продължи твърде дълго", подчерта Доналд Тръмп и добави:

"Като президент ще направя всичко необходимо, за да попреча на тази заплаха да се разпространи на нашите брегове. Ще работя всеки ден, за да защитавам сигурността на нашата страна, нашите общности, нашия народ."