Така обхватът на санкциите на ЕС надхвърли този на приетите от Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Забрани за пътуване, замразявания на банкови сметки, забрана за продажба на оръжия и други стоки, които може да се използват за репресивни мерки" - тези санкции бяха приети единодушно от постоянните представители на 27-те страни от ЕС на заседание в Брюксел, заяви европейски дипломат.

Списъкът на лицата, за които важи замразяването на авоарите и забраните за пътувания, е по-дълъг от този на ООН, който беше съответно за 6 и за 16 души, уточни дипломатът.
Приетите от ЕС санкции подсилват тези на ООН. Очаква се те да бъдат официално утвърдени по-късно днес от Европейския съвет.

Междувременно агенциите съобщиха, че ЕС обмисля възможността до края на седмицата да свика среща на върха на страните членки, която ще бъде посветена на обстановката в Либия. Идеята е на Франция и вече се подкрепя от Италия и Испания.

Европейският съюз предприема действия да установи контакти с преходните власти, създадени от противници на режима на Муамар Кадафи, съобщи междувременно говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, цитиран от Франс прес, на която се позова БТА. Тези усилия, заяви говорителят, "показват конкретен стремеж да помогнем на либийската опозиция и да работим с нея".

В градовете, които вече са под контрола на противниците на режима на Кадафи, бе създаден Национален независим съвет.

Вчера САЩ също обявиха, че са готови "да предоставят всякаква подкрепа" на либийската опозиция.
"Подаваме ръка на голям брой различни либийци на изток, в момент, когато революцията се придвижва и на запад", каза държавният секретар Хилари Клинтън пред репортери във Вашингтон преди да отпътува за Женева, където ще проведе консултации за ситуацията в Либия. Тя даде да се разбере, че Съединените щати са готови да окажат "помощ под всякаква форма" на противниците на режима на Муамар Кадафи.
Двама влиятелни американски сенатори - републиканецът Джон Маккейн и независимият Джо Либърман, призоваха правителството на САЩ да признае едно преходно правителство в Либия и да окаже помощ на бунтовниците, предаде Франс прес.
Тази помощ трябва да включва оръжия, подчерта Либърман.

Националният либийски съвет, създаден от противници на Кадафи в Източна Либия, не иска никаква чуждестранна интервенция в страната, подчерта вчера негов говорител. Той допълни, че съветът освен това не е установявал контакт с правителства на други държави.

Последна актуализация в 16.35 ч.