Пред bTV министърът обаче бе категоричен, че когато се работи със здравната каса, няма как да се искат тези пари.
По неофициална информация въпросната болница е частна.

Вчера стана ясно, че с наредба на здравното министерсво ще бъде поставен таван от 950 лева за избор на медицински екип. Справка на здравното министерство показа, че на места за услугата се плаща и до 10 000 лева.

Според здравния министър има парадокс в това, че клиничните пътеки са на сравнително ниски цени "и в един момент се оказва, че касата плаща една цена, болницата иска двойна, тройна или четворна цена за избор на екип за услугата, което поставя въпроса защо тази болница работи с касата".
Парадоксът е, в това, че там, където са скъпоплатените пътеки има избор на екип, обясни Константинов.

Обикновено избор на екип се предлага в болнични заведения, в които лекарите са по-малко, но с по-висока квалификация, каза министърът.  

Д-р Константинов днес изброи няколко лечебни отделения, където има подобна практика: хирургия на областна болница – 3200 лева, АГ – 700 лева, неврохирургия – 2000 лева и т.н.

Вчера Стефан Константинов обяви, че болниците, които не се съобразяват с предстоящата нова наредба за избор на екип, "ще излязат да работят на частно и няма да имат достъп до фондовете на Здравната каса". 

Хората се дразнят от липсата на правила - когато бъдат принуждавани в ситуации, когато те не искат нещо и по закон не са длъжни да го правят, когато някой ги кара да го правят, обясни днес тезата си Стефан Константинов, цитиран от "Фокус".

В скоро време ще има решение на високо правителствено ниво от 2012 година да навлязат диагностично-свързаните групи, това е инструмент, който по-справедливо разпределя цените, каза още министър здравният министър.

По думите на министъра това, че здравеопазването е струва скъпо не трябва да ни плаши. И мисля, че министър Дянков трябва да разбере, че здравеопазването е скъпо, заяви още Стефан Константинов, цитиран от БГНЕС.