Това каза пред журналисти директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев, който е работил по изготвяне на психологически портрети и профили по случая, съобщи БТА.

Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева поиска да се прочетат резултатите от полиграфското изследване, но защитата на Лазар Колев оспори искането, тъй като то няма стойност на доказателство в съда и дава само степен на вероятност, съобщи "Фокус".
Магистратите решиха резултатите да не бъдат прочетени в съдебната зала. Но по думите на Стойчев Колев се е провалил на въпроса дали е съпричастен към случая.

Извършителите на престъплението са двама мъже на възраст между 30 и 40 години. Това показва психологическа експертиза, направена по случая на база данните от местопроизшествието, свидетелски показания, ексхумация и веществени доказателства. Двамата, или поне единият от тях, са живеели в близост до мястото на произшествието и са познавали добре района. Поне единият от тях е познавал и жертвите.
Извършителите са с материални възможности, хора с двойствен живот, имат многобройни сексуални контакти и са предприели действия по укриване на следите от престъплението, смята още психолозите.

Според Неделчо Стойчев подсъдимият прилича по някои от пунктовете на този психопрофил, изготвен за неизвестен извършител. По неговите думи момичетата не са убити и изнасилени в местността "Грамадите", това е било инсценировка и телата са оставени там с цел да бъдат намерени.
"Изключвам възможността сам човек да го направи", каза Стойчев. Той смята, че е имало намеса на втори човек за прикриване на следите.

След изслушването на директора на Института по психология на МВР съдебното заседание бе прекъснато, след което продължиха разпитите на експерти.
Магистратите изслушаха тримата лекари, извършили психиатрична експертиза на Лазар Колев - доц. Владимир Велинов, д-р Петър Маринов и психолога Надежда Цонева.

В нея се посочва, че подсъдимият е влизал в пререкания с персонала на затвора, демонстрирал е превъзходство пред останалите затворници, има неудовлетвореност и гняв в междуличностните отношения, емоционална неустойчивост, импулсивност и неувереност. Колев е има прояви на мнителност, прикритост и саморазрушително поведение с фиксация към сексуалната тематика. В училище е дишал бронз и лепило, употребявал е екстази, но няма данни за системност и зависимост към психоактивни вещества.

Поддържал разнообразни сексуални нагласи – хомосексуални, с жени, но няма данни за патология при тях. При престоя си в затвора има имплантирани топчета в пениса. След смъртта на сестри Белнейски има индикации за повишена тревожност, несигурност, но няма болестни разстройства и не е страдал от психични заболявания. Разбира значението на извършеното и ръководи постъпките си.

В петък лекарите, извършили две от експертизите за причините за смъртта на сестрите Белнейски, дадоха показания пред съда в Пазарджик. Според едните - момичетата са умъртвени от удари с тъп предмет, а според другите - са блъснати от автомобил и изнасилването е било инсценирано.

Пазарджишкият окръжен съд приключи днешното си заседание. Изслушването на ДНК-експертизите е отложено за утре.

Последна актуализация в 14.35 ч.