Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров по повод новия проект за Закон за конфискация на незаконното имущество, който е готов и предстои след съгласуване да бъде внесен в Министерски съвет. Според него имущество ще се отнема не както е сега само след влязла в сила присъда, а само на базата на повдигнато обвинение. 
Вносител и основен защитник на закона е правосъдният министър Маргарита Попова. Вчера тя заяви, че това ще бъде основното оръжие на държавата срещу незаконното имущество.

В закона "Кушлев" от синята централа виждат възстановяване на елементи на тоталитарни практики, които бяха отречени от обществото.
"Нормативният акт преписва и репресивни текстове от печално известния закон за собствеността на гражданите от времето на комунизма, включително и това кой доход е незаконен", заяви Димитров, цитиран от БГНЕС.

Според него законът възстановява и порочната практика за започване на разследване по доноси, тъй като това е един от начините да се сезира комисията "Кушлев". Сините смятат, че в този му вид законът не е насочен срещу отнемане на престъпно придобитото имущество.
"Ако става въпрос за разследване на престъпност сме "за", но когато става въпрос за "лов на вещици", доноси и селекция, сме категорично "против", каза още Димитров.

Има много възражения срещу текстовете в закона "Кушлев", заяви междувременно пред БНР депутатът от Коалиция за България и бивш конституционен съдия Любен Корнезов.
"Споделям идеята да се отнема имущество, придобито от незаконна дейност, пред очите ни в последните 20 години някои хора натрупаха големи богатства по незнайни пътища. Идеята не е нова. Още преди беше приет специален закон. Аз като стар съдия съм гледал десетки такива дела, знам колко са трудни", подчерта Корнезов, цитиран от БГНЕС.

Според него обаче, законът такъв, какъвто ни се предлага, крие изключително големи опасности от "злоупотреби и извращения в практиката".
"Ако на базата на престъпление има облагодетелстване, нека то да бъде отнето. Но дали някой е извършил престъпление може да каже само съдът. Не може да се дава власт на една комисия "Кушлев" тя да определя престъпленията, това излиза извън принципите на правото", категоричен бе Корнезов.
"Никъде в закона на Министерството на правосъдието не е казано що е то незаконна дейност – ами тя всяка дейност, която е извън закона, е незаконна – дори като минеш на червен светофар", каза още депутатът.