Той се позова на циркулираща в интернет фалшива история за американски генерал, извършил това, пише The Daily Mirror, цитиран от "Фокус".

Ван се вряза в пешеходци на бул.„Ла Рамбла“ в централната част на Барселона. Последните данни са за 12 жертви, 16 тежко ранени, 23 по-леко ранени, 43 с леки травми.

„Научете какво е направил ген. Пършинг от САЩ с терористите при залавянето им. След това не е имало терористи за 35 години“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Става дума за историята как докато е разположен във Филипините между 1909 и 1913 година генерал Пършинг залавя 50 местни ислямисти и нарежда 50 куршума да бъдат натопени със свинска кръв. Според историята той нарежда разстрела на 49 от терористите и пуска последния да разкаже на другите какво се е случило.

Историкът Уилям Ламберс опровергава историята.

„Пършинг е предпочитал мирни преговори с местните, а не насилие. Генералът е искал да изгражда мостове“. „Повечето историци са скептични, че подобно нещо се е случвало изобщо“, добави той.

Американският президент Доналд Тръмп осъди "терористичното нападение" в Барселона, при което бяха убити най-малко 12 и ранени над 80 души. Тръмп обеща помощ от Съединените щати на испанските власти, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"САЩ осъждат терористичното нападение в Барселона, Испания, и ще направят всичко необходимо да помогнат", написа Тръмп в Туитър. "Бъдете храбри и силни, обичаме ви!", добави той.

Малко по-рано държавният секретар Рекс Тилърсън увери, че САЩ ще помагат на Испания в разследването на нападението.