Терористи нападнаха курорт в Мали, има убити

stat
05:35  |  19 юни 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Противопожарен автомобил е в готовност в района на нападнатото курартна селище Противопожарен автомобил е в готовност в района на нападнатото курартна селище
Сн.: БТА

Посещаван от западни граждани туристически лагер край столицата на Мали, Бамако, е подложен на въоръжено нападение. Има убити туристи и нападатели.
Това предадоха през нощта Франс прес, Ройтерс и БТА.

Първите свидетели, намиращи се в покрайнините на Бамако, съобщиха, че от атакуваното място се чува стрелба, а над него се издига дим. Според журналист от АФП към лагера са се отправили войници от малийската армия и от френските антиджихадистки сили.

Двама души бяха убити при нападението. Малийски командоси освободиха двайсетина заложници, съобщи малийският министър на сигурността Салиф Траоре.

"Това е джихадистко нападение - каза той. - Малийските специални сили се намесиха и освободиха двайсетина заложници. За жалост има двама убити, едната жертва е жена с френско и габонско гражданство."

Курортът Кангаба, източно от столицата на западноафриканската страна, често е посещаван от чужденци.

По-късно министър Траоре съобщи, че четирима от нападателите на курорта Кангаба са убити.

"Намерихме телата на двама убити нападатели, а войници издирват телата на още двама", заяви той, но не уточни дали има избягали терористи.

Макрон се информира за инцидента

Френският президент Еманюел Макрон се информира постоянно за събитията в Мали, предаде Асошиейтед прес.

Служител в Елисейския дворец каза, че президентът и екипи в министерствата на външните работи и на отбраната следят развитието на събитията.

Френските институции отказаха коментар на съобщенията, че един от убитите при нападението в Мали е френски гражданин, и че в операцията на малийските специални сили против джихадистите са участвали френски военни.

Военен говорител каза, че в Бамако няма френски войски. Той добави, че около 2000 френски военни се борят с ислямистки екстремисти в северно Мали.

Елисейският дворец съобщи, че френски парашутист е загинал в катастрофа през нощта в събота срещу неделя при операция в северно Мали.

В Мали и други страни в Сахел са разположени общо около 4000 френски военни, участващи в операцията "Бархан" за борба с тероризма и джихадисткия бунт, добавя ДПА.

Последно в По света


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.