Владиката освети месото и призова шофьорите в цялата страна да не водят война по пътищата, съобщиха "Марица" и БНР.

Дядо Николай отслужи богослужението с 10 свещеника от Пловдивска и Смолянска духовна околия пред курбана, който бе сготвен в 7 казана на разклона за чепеларското село Забърдо. Инициативата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков и се провежда за 13-та поредна година веднага след Коледа.

Курбан раздадоха както владиката, така и областните управители на Смолян и Пловдив Недялко Славов и Здравко Димитров, кметът на община Чепеларе Славка Чакъров, председателят на Общинския съвет в Чепеларе Росица Черпокова и Алекси Кисяков - секретар на Държавната обществена комисия при МВР. Събитието почетоха също шефовете на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив Николай Димов и Атанас Илков, шефовете на пътните управления в Пловдив и Смолян, инж. Койчо Русев - председател на Националната транспортна камара и др.

"Помогни на всички пътуващи с твоята благодат, успешно и багополучно да преодолеят всяко затруднение и опасност, да постигнат всичките си добри намерения. Имаме обещанието на Господа, вярвайте че каквото и да поискате в мое име, ще ви бъде дадено. Всички тук сме се събрали днес да потърсим Божията закрила, Божията милост за всички, които пътуват", каза владиката.

Кметът на село Забърдо Валентин Черпоков допълни, че курбанът е национален и благодари на пловдивския митрополит за голямата чест да се включи в раздаването му. 

"Дори идвайки насам една или две коли ни изпревариха, съвсем неразумно бих казал, така че всеки един от нас всеки ден се сблъсква с неразумни шофьори, хора, които бързат, които за 5 минути са готови да жертват своя живот и живота на другите. Затова начинанието е важно", каза областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

За курбана бяха заклани две телета – общо 800 кг. Животните се отглеждаха цяла година в Бачковския манастир, за да е свято месото. Те са купени с 4000 лева дарение от бизнесмена Петко Ангелов, който има транспортна фирма в Пловдив. Курбанът бе сготвен до разклона за село Забърдо при Скулптурата на родопското гостоприемство. Той бе осветен и раздаден на всички пътници и шофьори като се спираха всички преминаващи автомобили, бусове и автобуси.

Раздадени бяха и 700 ключодържателя с икона на Света Богородица. На децата, които са в автомобилите, също ще бъдат раздадени подаръци, за да им се заостри вниманието като пресичат зебрите, каза Черпоков