Преди по-малко от седмица глутница кучета нападна възрастен мъж в столичния кв. „Малинова долина”. 87-годишният професор Ботьо Тачков пострада тежко, но вече се възстановява.

Пред общинските съветници от комисията по околна среда днес Бояджийска посочи, че осиновяването ще се ограничава до две кучетата на едно лице, тъй като в момента има примери с десетки осиновени животни, които впоследствие отново са пуснати на улицата. Тя обясни, че пуснатите четириноги, макар и обработени, образуват отново глутници, защитаваща територията си. 
По думите на Лорита Радева - председател на комисията, в момента има по 100 кучета, осиновени от приюта на "Екоравновесие" от един човек.
По-рано днес пък кметът Йорданка Фандъкова съобщи пред Нова телевизия, че рекордът е 114 кучета, за които се грижи един човек и не дава те да бъдат прибрани.

По думите на Мария Бояджийска в Закона за защита на животните е необходима промяна в частта "надзор", защото сега се дава възможност на това едни хора да се грижат за кучета извън дома, когато пожелаят, и да не носят отговорност за поведението им. При осиновяването на бездомните животни последващият контрол ще е от страна на районните кметове.

Столична община залага на няколко мерки спрямо бездомните кучета - кастрация, обезпаразитяване и реваксинация. Освен това ще се засили работата по осиновяването на бездомните животни, а на районните кметове ще се даде възможност да организират кастрационни центрове по места.

Програмата предвижда до 2014 година броят на безстопанствените кучета да се намали с 50 на сто, а до 2016 година - с 95%. Общината е подготвила проекти за три нови приюта - за 500 кучета в кв. "Кремиковци", за 350 - в район "Надежда", и един приют с кастрационен център в "Младост"."

В програмата се предвижда още евтаназирането на неизлечимоболните и агресивни животни. Заложена е и мярка, която позволява на неправителствените организации да строят приюти върху общински терени със свои средства, както и да реваксинират и обезпаразитяват кучетата. Работи се по създаването на обща информационна база между приютите за осиновяванията на животни, за да не се допуска нарушаването на допустимия брой.

В близост до приюта "Горни Богров" има общински терен, за който е разработен проект за приют за 500 кучета, но по сегашните нормативи, които предвиждат даже и постоянна годишна температура в помещенията, стойността му ще е 6 млн. лева.

Община Перник също работи по програма за намаляване на популацията на бездомните кучета. В проекта е предвидено да бъде забранено обгрижването на улични кучета пред блоковете и в междублоковите пространства. За спазването на тази забрана ще следят кметовете на населени места.

Проблеми с бездомните кучета има не само в столицата, но и в другите населени места, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му проблемът няма да се реши с убийството на 10 или 20 кучета, нито с увеличение на екипите на "Екоравновесие".
"Кучето е заровено на друго място и проблемът е свързан с думата контрол", заяви Найденов.
Министърът каза още, че преди три години "Екоравновесие" е работило ефективно и популацията от 15 000 е намалена до 9 000 кучета.

Кметът Йорданка Фандъкова няма да може да се справи сама и затова държавата в лицето на МЗХ ще й подаде ръка, каза Найденов. В четвъртък на форум с участието на Сдружението на общините, на неправителствени организации, депутати от комисията по земеделие и гори, на Българската агенция по безопасност на храните, ще се решават проблемите с бездомните кучета в София.