Неговата стратегия за нелегалната миграция предвижда засилване на охраната по границата с Турция.
"За затягане на граничния контрол в бъдеще ще използваме и армията", казва той.

България ще изпрати армия за охрана на границата с Турция >>


Агенция Франс прес посочва по този повод, че България планира разделянето на границата на пет зони.

"Във всяка една от тези зони ние ще разположим въоръжени подразделения, които ще охраняват определени участъци от границата", казва Каракачанов.

Става въпрос за разполагането на до 600 войници по границата, сред които и специални бойни части: "Практиката показва, че военните са много по-ефективни от полицаите. Освен това е много трудно да осигурим достатъчно гранични полицаи", казва военният министър.

Освен това България планира да засили видеонаблюдението на границата, вкл. с камери за нощно виждане и дрони.

Франс прес припомня, че България е част от т.нар Балкански маршрут, по който бежанците се опитват да достигнат до Западна Европа. Откакто границата с Турция е почти напълно затворена с телени заграждения, броят на бежанците значително е намалял, посочва агенцията.

В интервюто си за "Ди Велт" Каракачанов критикува ЕС, че досега не е успял да затвори средиземноморския маршрут на бежанците.

"В Италия и Гърция трябва да разположим войски на НАТО и ЕС и при нужда да защитаваме външните граници на ЕС и с военна сила", призовава Каракачанов.

"ЕС пое ангажимент да закриля бежанците"


Германската католическа информационна агенция KNA пише, че от правозащитната организация Рro Asyl са разкритикували остро плановете на българския военен министър.

"Това би било грубо нарушение на международното право и на човешките права", е цитиран да казва председателят на Рro Asyl Гюнтер Буркхард. Той критикува също и действията на други държави:
"Решението на Италия да изпраща военни катери към Либия не може да бъде оправдано, също както и сътрудничеството между Италия, Германия и други страни от ЕС с либийското правителство и неговата брегова охрана", казва той и призовава германското правителство да преустанови "сътрудничеството" си с либийските власти.

Сегашната политика на страните-членки на ЕС "за възпиране на бежанците" е в нарушение на човешките права, твърдят от Рro Asyl. "ЕС се задължи да закриля бежанците", припомня Буркхард.

Германските медии цитират и държавния секретар за вътрешни работи Гюнтер Крингс, който за радио SWR заяви, че и през тази година Германия ще приеме немалко бежанци - той посочи 6-цифрена сума. От началото на годината в страната са пристигнали нови почти 100 хиляди души, допълни той.

"Ако всички европейски страни приемаха също толкова бежанци, тогава нямаше да говорим за бежанска криза", уверява Крингс.

В същото време обаче той подчертава, че трябва да се прави разлика между бежанците, бягащи от граждански войни, и такива, които се опитват да се избавят от бедността.

"Голяма част от хората, които пристигат в Европа през Либия, не са бежанци по смисъла на Женевската конвенция за бежанците", допълва той.