Ако анализите покажат, че ситуацията в Свиленград не може да се промени и няма кадрови ресурс, вариантът е да бъдат открити бюра и пунктове на територията на региона, които да са към други митници, каза директорът на агенцията "Митници" Ваньо Танов пред журналисти в Свиленград, предаде БТА.

Той добави, че в митницата там предстоят управленски решения, но те са в правомощията на министъра на финансите.

Съществува тежка корупционна схема на митница Свиленград, заяви миналата година депутатът от ГЕРБ и член на Комисията за контрол на ДАНС Иван Петров. Парите от нея отивали по високите управленски равнища на митниците. Ставало въпрос за суми от 60 000 до 80 000 евро на месец.  

Завършила е почти едномесечната проверка на митническия пункт "Капитан Андреево", която започна след операция "Митници" на 2 май. Тогава бяха задържани 32 митничари от една смяна, а по-късно на 8 от тях бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за рекет, но ще бъдат освободени.

По думите на Танов вече има дисциплинарни наказания - началникът на митницата Тодор Караиванов е с последно предупреждение и понижение на ранга за една година. Наказани са и началникът на пункта, и шефът на смяната.
Светла Шошкова, заместник-началник на Митница Свиленград, е подала поисканата й по-рано днес оставка.

Всички служители на митницата - 270, са се явили на тест за лоялност през последните три дни. От тях 17% "са се провалили тотално", а 40 на сто "са демонстрирали контрапродуктивно поведение". Това означавало, че са вършели нарушения и не биха съобщили за нарушения на техни колеги, коментира Танов.