В акцията на ГКПП „Кулата“ участваха над 250 служители на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура, има 23 задържани митнически инспектори, съобщи на брифинг началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Задържаните са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи. Разследващите са установили няколко различни схеми на корупция, като 6 транспортни фирми са били на "абонамент" .

По думите на прокурор Гешев това е изключителна по мащабите и организацията си акция.

Разследването започнало преди две години след сигнал за случай от март 2015 година срещу престъпна група, която вземала подкупи.

На Кулата минават около 1000 - 1500 камиона дневно. Митничарите вземали дребни пари, за да не създават пречки на шофьорите на камиони, в т.ч. и по 5-10 евро на автовози, чиято дължина не била измервана.

В тази схема имало ВИП клиенти. Кръг фирми плащали такса между 50 и 100 лева, за да не проверяват камионите им. Плащало се на месечна база. Началникът на смяна вземал отчетите и така всеки митнически инспектор имал фирма, с която работел.

Тези, които не били "на абонамент", плащали на всяко минаване. При претоварен камион това струвало 50-100 евро.

Имало шофьори, които карали без винетки и при напускане на страната плащали такса, за да могат да продължат. А служителите въвеждали винетка на друг човек. Това струвало 10 лева.

По-рано днес главният секретар на МВР комисар Младен Маринов съобщи, че при операция срещу корупционна схема в Агенция "Митници" са били задържани само митничари

Акцията затвори границата с Гърция в района на ГКПП "Кулата". Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов коментира пред журналисти, че границата ще остане затворена колкото е необходимо, за да се документира престъпната дейност на тези служители.

В хода на операцията са претърсени 83 адреса в Кюстендил, София, Благоевград, Сандански и Петрич. При обиските са намерени 63 000 лева.

"Това, което виждам, е отличният синхрон между службите и Специализираната прокуратура“, каза още комисар Маринов като изтъкна, че периодът, по който е работено по случая, е доста голям.

Хората, които извършват такъв вид престъпления, са чувствителни и търсят информация, която би ги застрашила, добави той.

Ситуацията на "Кулата"

"Гранична полиция“ на ГКПП "Кулата" няма проблем с обработката на документите на всички превозни средства, преминаващи през пункта. Тя трае средно около 1 минута. Има опашка от товарни автомобили пред кантарите на митницата. И на вход, и на изход от страната чакащите камиони са по около 8 километра.  Преминаването на леки коли и автобуси през пункта е нормално, няма образувани колони, съобщи пред "Фокус" Лора Любенова, говорител на ГД „Гранична полиция“.