По-рано днес тя вече заяви, че дава под съд Борисов и всички, които я свързват лъжливо с проекта, и обяви, че ще уведоми австрийския посланик.

В писмото си до Роланд Хаузер Нинова пише:

"Ваше превъзходителство, Във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък”, Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Уважаеми г-н Посланик, Моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици. Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект".

Лидерът на левицата подчертава пред посланика, че проектът е в изпълнение на Меморандум за разбирателство за двустранно сътрудничество между България и  Австрия за съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото, подписан на 2.09.2002 г.

На 14 ноември 2003 г., във Виена са подписани договорите за финансиране. 100  млн. евро са осигурени с експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft  (OeKB). Останалите 120 млн. евро се осигуряват чрез търговски кредит, подчертава Нинова.

И допълва, че схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:

VA TECH Finance - Водеща банка-организатор;

Bank Austria Creditanstalt - Банка-организатор  на  експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse  First  Boston - Банка-организатор  на търговските кредити;

През 2004 г. е сключено споразумение с "Verbundplan" GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: "Аlpine", "Vatech hydro" и "Verbundplan", подчертава Корнелия Нинова в писмото до австрийския дипломат.