Корнелия Нинова от Националния съвет на БСП обясни пред bTV, че ще  обсъдят кое е възможното между двете програми.

Тя посочи три мерки, по които нямат противоречие с "Атака":
осигуряване на кредитен ресурс в Банката за развитие, драстично намаляване на регулационни и лицензионни режими чрез промени в закони и чрез промени на подзаконови и нормативни наредби, превръщане на държавата в най-изряден платец към бизнеса.

"Нашето предложение е минимална работна заплата 450 лв. до края на мандата и увеличаване на пенсиите всяка година. Надявам се да убедим Волен Сидеров, че месеци след изборите не е възможно минимална заплата от 1000 лева", обясни Нинова, цитирана от БГНЕС.

Според нея, когато се търси разбирателство над обща програма, е разумно всеки да направи отстъпка.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви в изборната нощ, че ще се коалира само с тези, които приемат неговата програма. 

Социалистите остават твърдо за проекта АЕЦ "Белене", защото потреблението на ток ще расте заради индустриализацията на страната.

Нинова е категорична, че никой от ръководството на БСП не води преговори с ГЕРБ - ако някой го прави, това било за лична изгода и сметките му ще излязат без кръчмар.

Тя обясни, че не става въпрос за партийни коалиции, а за програмен кабинет.
"Нямаме намерение да направим следващия парламент като 41-ото Народно събрание, но факт е, че резервът е на минимум, започваме с 800 млн. дефицит, над 100 млрд. междуфирмена задлъжнялост", каза още социалистката.

За министри в бъдещото програмно правителство с мандата на БСП ще бъдат предложени експерти, излъчени от партии и граждански, синдикални и работодателски организации, а не партийни фигури.
Попитана дали левицата ще търси подкрепа и от останалите извън парламента десни формации на Иван Костов и Меглена Кунева, Нинова отговори, че програмният кабинет има нужда от по-широко съгласие и БСП протяга ръка към всички в името на няколко национални приоритета.

По думите й БСП единствена повишава доверието си за 42-ото НС, а ГЕРБ изпаднали в пълна изолация.
Какъв победил си, след като никой не те иска, никой не иска да управлява с теб, коментира социалистката.

Пред TV7 Янаки Стоилов от БСП прогнозира, че новото правителство, независимо на кого ще бъде, няма да просъществува повече от година.

Младен Червеняков предвиди, че ще има правителство след 23 дни. По думите му, новият кабинет ще бъде съставен с мандата на БСП, но в него ще влязат представители на парламентарни и извънпарламентарни партии.
Според Червеняков една от първите мерки, които 42-рото Народно събрание трябва да предприеме, е да промени закона за забрана на тютюнопушенето.


Анкета: Какво правителство очаквате