Санкциите са заложени в закон, който влезе в сила от днес, съобщи БНР. Има и първоначална глоба от 100 евро с предупреждение за конфискация, ако в даден срок българските регистрационни номера не бъдат сменени с македонски.

В Македония веднага бе засилен контролът по пътищата.

Според последните оценки над 40 000 автомобила "втора ръка", купени в България, се движат по пътищата, предимно в източна Македония. До вчера са били пререгистрирани не повече от 10 хиляди от тях.

Собствениците им протестират срещу нереално високите митнически и други такси, които трябва да заплатят. Купен "ФолксвагенГолф 3" от 1994 година се обмитява по каталога “Шваке” от 1998-а като "Голф 4", плюс останалите такси и така пререгистрацията надхвърля цената на автомобила, оплаква се шофьор. Това е основната причина мнозина да предпочетат риска и от днес да шофират под заплахата от огромна глоба – поне докато властите реално не намалят таксите за пререгстрация.

Много от хората с двойно гражданство и български паспорти са убедени, че законът е в противоречие с правото и не могат да бъдат задължени да пререгистрират колите си тук.
Според него автомобил с чуждестранна, а това на практика означава – с българска регистрация, може да престои в Македония до 6 месеца, след което – отново за шест месеца трябва да бъде изведен трайно извън страната и внесен отново.