Това заяви Владимир Колев от КАТ, цитиран от bTV, като допълни, че такива са свидетелските показания на една от пътничките в рейса. Тя седяла точно зад водача - 43-годишния Трифон Кръстев.
"По думите на жената около 20-30 секунди преди удара главата на шофьора е клюмнала към кормилната уредба. След това е станала катастрофата", каза още пътният полицай по повод инцидента при който бяха ранени 16 души. 13 от тях бяха приети в различни болници, а трима са прегледани и освободени.

Скоростомерът на автобуса е показвал 90 км/ч. С толкова машината, в която са се возили 30 пътници по маршрута Пловдив-София, се е ударила в 35-тонния ТИР пред нея. Шофьорът на камиона Филип Филипов заяви, че е карал с около 35 км/ч и усетил силния удар. Видял, че водачът на автобуса е ранен, но не може да си обясни причината за катастрофата.

Трима от ранените са в „Пирогов”. Оттам съобщиха, че е започнала операцията на най-тежко пострадалия от катастрофа - 42-годишен пловдивчанин с инициали Л.А, която ще продължи 4-5 часа. След направения скенер е установено, че мъжът има тежка черепно-мозъчна травма, травма на гръден кош и фрактури на крайниците. Има реална опасност за живота му, съобщи пред журналисти  д-р Стоян Сопотенски - началник на Спешното приемно консултативно отделение.

Втората ранена, която бе приета в Института за спешна медицинска помощ - 23-годишната Ина Богданова, е изписана за домашно лечение, след като при подробен преглед и изследвания е установено, че няма фрактури. Тя обаче все още е в шок от преживяното.
52-годишната Й.П. е третата пострадала, приета в спешния кабинет по неврохирургия на "Пирогов". Жената е контактна, във видимо добро състояниe.

В болницата „Св.Анна” (бившата Окръжна болница - б.р.) са настанени три жени, които са на 33, 37 и 39 години. Няма опасност за живота им, предаде Дарик радио. По-късно обаче БТА цитира Националния медицински координационен център, според който в здравното завадение са докарани 9 ранени. Друг пострадал при инцидента е хоспитализиран в болницата в Ихтиман. Раненият отказва да бъде транспортиран до лечебно заведение в София.

Част от пострадалите пътници ще искат обезщетение за случилото се и ако не го получат ще съдят автобусната фирма "Хеброс бус". Според Аргир Атанасов, който е пътувал в катастрофиралия автобус, пътуването е протичало нормално с изключение на това, че шофьорът през цялото време е ядял семки, съобщи Фокус.

„На един километър от „Траянови врата” шофьорът предприе изпреварване. Движеше се със 100-120 км. в час. Разстоянието между колата, която автобусът изпреварваше и ТИР-а беше малко. Автобусът не направи опит да спре, а беше спрян от ТИР-а”, каза още Атанасов. Той разказа, че четирима души са били прекачени на друг автобус на същата фирма и шофьорът на втория автобус през цялото време до Пловдив е говорил по мобилния си телефон.


Вижте видео