Части на сирийската армия овладяха днес важен плацдарм южно от столицата Дамаск. Както съобщи информационният портал "Сурия ал Ен", цитиран от ТАСС и БТА, те са превзели Шейх Мискин - град на ключов кръстопът на шосета в три южни провинции.

Операцията по освобождаването на града е продължила три дни. Според "Сурия ал Ен" при боевете са били убити не по-малко от 50 бунтовници, а 250 са ранени.

Командването на сирийските въоръжени сили разчита, че завладяването на Шейх Мискин ще позволи да бъдат пресечени всички снабдителни линии на бунтовниците южно от Дамаск, които започват от границата с Йордания.

Правителствените сили настъпват и към контролирани от бунтовниците южни покрайнини на Алепо - втория по големина сирийски град, на 360 км северно от Дамаск.

Съобщенията говорят за боеве, които се водят за предградието Хан ел Асал, където се намира голяма база на бунтовническите сили.

В самия Алепо правителствените сили са отблъснали вчера контраатаки на противника в западните и южните части на града - в районите Ел Мансур и Рашидин.

Сирийските ВВС са извършили въздушни удари по позиции на бунтовниците в град Аазаз край границата с Турция, както и по бази на джихадистите от "Ислямска държава" северно от Алепо.

В армейската военна сводка се казва, че бунтовниците са "понесли загуби в жива сила и бойна техника".

Обединените формирования на кюрдските и арабските опълченци "Сили на демократична Сирия" (СДС) са освободили днес три населени пункта западно от Аазаз, добавя ТАСС, цитирайки телевизионния канал "Ал Маядин".

Този успех на кюрдите, които са гръбнака на СДС, идва седмица, след като те установиха контрол над ВЕЦ "Тишрин" на река Ефрат.

Язовирната стена с централата премина в ръцете на сирийската армия след ожесточени боеве с бандите на ИД, които са понесли загуби и са отстъпили на западния бряг на Ефрат.

ВЕЦ "Тишрин" снабдява с електроенергия Алепо, който е икономическата столица на Сирия. Сега кюрдско-арабските сили са прерязали снабдителните линии на джихадистите и обстрелват позициите им в Джараблюс.