Нападателят в Лондон: Ще избия мюсюлманите!

stat
11:01  |  19 юни 2017 | По света / Автор Николай Големанов /  
Палатка на следствения екип е опъната да мястото в Лондон, където бяла камионетка се вряза в хора Палатка на следствения екип е опъната да мястото в Лондон, където бяла камионетка се вряза в хора
Сн.: БТА

"Ще избия всички мюсюлмани", крещял мъжът, който тази нощ заби вана си сред хората, излизащи от голяма джамия в северен Лондон.
Това съобщи британският масов вестник "Дейли мейл" във връзка с нападението, в което един човек загина, а осем бяха ранени.

Мюсюлмани, излизащи от джамията, са успели да озаптят престъпника, допълва вестникът. Той го описва като гладко избръснат, с къдрава коса и облечен в бяла тениска.

По-късно 48-годишният шофьор беше задържан от полицията.

Загиналият и ранените при нападението са мюсюлмани, съобщи представител на контратерористичното звено на полицията, цитиран от Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Инцидентът носи всички белези на терористичен акт, заяви Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност.

Все още не е ясно дали смъртният случай край джамията е причинен от нападението с микробуса и какви са мотивите на нападателя, добави Басу.

На мъжа, починал на мястото на инцидента, е оказана първа помощ преди нападението, каза още Басу.

Британският мюсюлмански съвет осъди нападението като "най-насилствената досега проява на ислямофобия".

В този дух са и първите коментари на български наблюдатели. По БНТ арабистът Владимир Чуков посочи симетрията между последното нападение и кървавия атентат на Лондонския мост през нощта на 3 срещу 4 юли, започнал също чрез удар с бял ван.

Сегашният случай обаче е "с обратен знак", отбеляза експертът.

Анализаторът Владимир Шопов подчерта по БНР, че става дума за "целенасочена атака срещу мюсюлмани от белокожи хора".

"Отиваме към най-лошия вариант - навлизаме в една цикличност на атентатите - каза Шопов. - Това прилича на реакция на предходните атентати."

Последно в По света


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.