Това съобщиха на пресконференция от Съюза на птицевъдите, цитирани от БТА.

"Не можем да говорим за конкретни цени, диапазонът ще бъде голям, защото производителите са много и не можем да се картелираме", посочиха птицевъдите. Очакванията са най-масовото яйце L размер да струва между 20 и 25 стотинки, което е с около 20 на сто под сегашните, уточниха те. Очаква се също около 50-60 на сто да нарасне и потреблението на яйца.

Цените в България не могат да се контролират по друг начин, освен чрез търсенето и предлагането, посочи Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. От организацията определиха себе си като национално отговорен отрасъл и загрижен за българския потребител.

"На този голям християнски празник държим да се яде само българско. Категорично няма да допуснем внос на яйца и пилешко, който да подбива нашите цени", каза Иван Ангелов, председател на Борда на директорите и собственик на "Градус", с уговорката, че това не е закана, а препоръка.

Търговците трябва да следят цените, на които ние произвеждаме, за да могат всички, и най-обикновените хора, да купят по-евтино яйце за празниците, препоръчаха още от Съюза на птицевъдите. Те съобщиха, че и пилешкото месо ще запази цените си по Великденските празници, които са приемливи и също едни от най-ниските.

Анализите на Съюза на производителите за определяне цените на яйцата включват субсидията от около 30 млн. лева за бранша. Нотификацията на тази национална субсидия се очаква до седмица две. Тя е и в основаната на разчетите за сваляне на цените, обясниха от бранша. Така те ще засвидетелстват и лоялност към земеделския министър, на когото обещаха да регулират цените.

Договаряне и картелиране в нашия бранш е невъзможен, категорични са още от Съюза на птицевъдите. Оттам информираха, че в момента няма внос на яйца в страната. През изминалата година обаче сме внесли около 42 млн. яйца, от които 8 млн. за люпене, при 150 млн. износ, съобщи Белоречков.

Около 55 000 тона чисто пилешко месо и патешки дроб са изнесени през 2011 от България. Около 17 евроцента струва в момента едно яйце в Германия, което означава, че с около 30 - 40 на сто у нас то ще е по-евтино за Великден, потвърдиха птицевъдите.