Напрежението възникна, след като японското правителство закупи три от спорните острови от частните японски собственици. Претенции към територията има и Тайван.
Според наблюдатели, национализацията е противодействие на много по-провокативен план на губернатора - националист на Токио за закупуване и развитие на необитаемите острови.
В отговор Китай изпрати за кратко бойни кораби. От китайския морски флот заявиха, че патрулирането на корабите около спорните острови е трябвало да демонстрира тяхната принадлежност към Китай и да обезпечи морските интереси на страната.

Най-ожесточените сблъсъци бяха в южния град Шънчжън, близо до Хонконг, където полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хилядите демонстранти, окупирали улиците на града, предаде БТА.

Внушителни подкрепления на полиция за борба с безредици заеха позиции около японското посолство в Пекин, обсипвано вчера с камъни, яйца и бутилки от протестиращите.

Поне в четири други китайски градове демонстрантите разграбваха магазини и нападаха японски автомобили. Протестиращите нахлуха и в дузина фабрики, менажирани от японци, в източния град Циндао, според японската телевизия Ен Ейч Кей. Министър-председателят Йошихико Нода призова в предаване на Ен Ейч Кей китайските власти да опазят японските компании, граждани и дипломатически представителства от нови посегателства.

Междувременно Ройтерс съобщи, че новоназначеният посланик на Япония в Китай Шиничи Нишимая е починал в токийска болница, три дни след като е бил намерен в безсъзнание на улица в столицата. Лекарите търсят причината на смъртта му.

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета изрази опасения днес, че териториалните спорове в Азиатско-тихоокеанския регион може да доведат до провокации и насилие, в което да бъдат въвлечени още държави, предаде Асошиейтед прес. Панета заяви пред журналисти на път за Япония - първи етап от негова обиколка в региона, която включва посещения още в Китай и Нова Зеландия - че ще призове за мирно решаване на проблемите, по-конкретно между Токио и Пекин. Съединените щати няма да вземат позиция в японско-китайския спор за група острови в Източнокитайско море, потвърди шефът на Пентагона, който вече пристигна в Япония.

Панета прогнозира, че безредиците в ислямския свят, предизвикани от американския антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите", вероятно ще продължат през следващите дни. В същото време той изрази очакване, че обстановката ще се стабилизира.