Това предвиждат промени в Закона за медицинските изделия, приети на първо четене от Народното събрание, съобщи БТА. Когато медицинските изделия не се заплащат от Здравната каса или от републиканския бюджет, болните ще трябва да ги платят по цените, на които ги е купила болницата.

Целта на измененията, внесени от правителството, е да се спре практиката, когато стави, протези, роговици, лещи, пирони, слухови апарати и други изделия липсват в болницата, пациентите да бъдат препращани към определени фирми и така да бъдат задължавани да купуват медицински продукт, от който се нуждаят.

По време на обсъждането Мая Манолова от левицата заяви, че по-добре би било Министерството на здравеопазването да поеме заплащането на необходимите медицински изделия, а не пациентите. Според нея трябва не болниците, а ведомството да организира търговете за медицински изделия, защото при по-големи поръчки и цените ще бъдат по-приемливи. Тя изрази притеснение също и от задължението пациентът да купи съответното изделие от конкретна болница, при положение, че може да иска да даде повече пари, но да купи нещо по-качествено.

Нигяр Джафер пък коментира, че ДПС ще се въздържи да подкрепи измененията, именно защото не се знае дали качеството ще бъде приемливо за всички и дали хората няма да искат да доплатят за по-скъп, но по-качествен продукт.
Депутатката обаче подкрепи идеята болниците да правят търгове за медицински изделия. "В една общинска болница например, която е направила търг за доставка на консумативи, пациентът не доплаща за тазобедрена става, докато има болници, в които не само пациентите доплащат, а лекарите ги насочват към фирма, която продава тези изделия доста по-скъпо", даде пример тя.

Депутатите записаха още, че търговия на едро с медицински изделия в България ще могат да извършват физически или юридически лица, регистрирани като търговци по българския Търговски закон, по законодателството на държава-членка или страна по споразумението за Европейското икономическо пространство, както и на Конфедерация Швейцария. Достатъчно е тези лица да имат издадено разрешение за търговия на едро с медицински изделия от Изпълнителната агенция по лекарствата или друг документ, удостоверяващ правото им да търгуват с медицински изделия, издаден от компетентен орган на съответната държава.