Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от проекта на Изборен кодекс, съобщи БТА. Депозитът ще се внася при избори за  народни представители, членове на Европейския парламент и за президент и вицепрезидент. 

В седемдневен срок след обявяване на окончателните резултати от вота със свое решение ЦИК възстановява сумата. Условието е партиите, участвали самостоятелно, и коалициите да са получили не по-малко от две на сто от действителните гласове на национално ниво. Невъзстановените суми от депозитите ще постъпват във фонда за лечение на деца към министъра на здравеопазването.

Наименованието или абревиатурата на коалиция не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана преди насрочването на изборите.

 При териториално обособени населени места кметът на общината може да образува секции с не по-малко от 20 избиратели. Това определиха още депутатите.   

В една избирателна секция се включват до 1000 избиратели. За техническото организиране на изборите страната ще се раздели на 31 района.
Парламентът реши още избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, да може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Българските граждани, които живеят в друга държава от ЕС и които се намират в България в изборния ден, могат да гласуват по постоянен адрес, ако той е у нас. Уреден беше и начинът на гласуване в изборите за общински съветници и кметове на граждани на други държави от ЕС, които живеят в България. Депутатите решиха от избирателните списъци да се заличат имената на гражданите, които имат настоящ адрес извън България през последните 12 месеца преди датата на изборите за общински съветници и кметове.  

Дебатите по второто четене на Изборния кодекс продължават и в сряда на редовното заседание на парламента.