България също е заявила участие в Евро + и в бъдеще ще трябва да участва с пари в този фонд. Критиците на това участие обвиняват управляващите, че страната ни не може да си позволи 6 млрд. евро, за да участва в европейските спасителни планове.

"Възползвам се от случая, за да призова за бърза преоценка на елементите, свързани с ЕФФС и с механизма, призван да го смени, за да се гарантира, че те са добре организирани, за да управляват рисковете от заразяване (разпространение на кризата)", пише Барозу в писмо с вчерашна дата.
На въпрос дали това означава увеличаване на средства говорителка на Европейската комисия отговори, че мащабът е "част от елементите", които Барозу призовава да бъдат преразгледани.

Фондът, който бе създаден през 2010 година, за да се окаже помощ на Ирландия, а след това и на Португалия, и е на стойност 750 милиарда евро с ефективен капацитет да предостави заеми за 440 милиарда евро, се определя като недостатъчен, за да се спаси страна като Италия, отбелязва АФП.

В четвъртък доходността на испанските и италиански облигации отбелязаха лек спад, но акциите на фондовите борси в тези страни се понижиха драстично. Инвеститорите не повярваха на вчерашната реч на Берлускони за мащабни реформи, с които да преодолее дълговата криза. Според анализатори обаче Италия е много по-близо до "гръцки сценарий" отколкото Испания.
Барозу обяви в сряда, че пише писмо до европейските ръководители, за да окаже натиск върху тях да приложат бързо, мерките, за които бяха взети решения на срещата на високо равнище на еврозоната на 21 юли в Брюксел.