Това става известно от съобщение на пресцентъра на МВР.

От МВР напомнят, че със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов беше образувано дисциплинарно производство срещу Пенчева заради това, че обиди в ефир автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна Боян Максимов.

Веднага след скандала и недоволството в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов нареди на ръководството на МВР да уволни Пенчева, Цветанов обаче ревизира уволнението и обяви, че се извършва дисциплинарна проверка по случая. В назначения дисциплинарно разследващ орган влизат служители от отдел "Дисциплина и дисциплинарна практика" на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността".

Комисията е излязла със становище за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" и прекратяване на служебното правоотношение. Мотивите за предложението са, че служителката е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР. Цветанов е приел становището на дисциплинарно разследващия орган, запознал се е с обясненията и възраженията на служителката, се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че според закона за МВР Пенчева се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. Уволнението може да стане само след разрешение от Главната инспекция по труда.

"В тази връзка до Дирекция "Инспекция по труда" към Министерството на труда и социалната политика са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство. След като вземе предвид становището на инспекцията, министърът ще се произнесе окончателно", допълват от МВР.