Случилото се шокира страната, предизвика протести с искания за защита на правата на жените и по-строги наказания за изнасилвачите, включително смърт.

След като тази сутрин бе съобщено, че младата жена е починала, властите в индийската столица от съображения за сигурност отцепиха част от центъра, където се намират президентският дворец, министерският съвет и министерствата на отбраната, външните и вътрешните работи.

През последните 12 дни в Делхи почти всеки ден имаше протести. В неделя миналата седмица те прерастнаха в сблъсъци със силите на реда. Стотина души бяха ранени, един полицай почина. За да се предотвратят подобни бурни изблици на обществено недоволство, днес бяха затворени метростанции в центъра на Делхи, а на демонстрантите бе предложено да се съберат на две определени за масови прояви места.

На едно от тях - пространството около старата обсерватория Джантар Мантар, се събраха няколко стотици индийци. Някои тихо се молеха, други издигаха лозунги с искания за сурови наказания за изнасилвачите.

На улицата бе поставена гирлянда от бели цветя в памет на жертвата, запалени бяха свещи. Членове на театрална група пееха песни и призоваваха обществото да се опълчи на дискриминацията на жените, предаде Асошиейтед прес.

Десетки студенти от университета "Джавахарлал Неру" се включиха в мълчаливо шествие до автобусната спирка, от която изнасиленото момиче и нейният спътник са се качили на злополучния автобус, в който са били нападнати на 16 декември. Някои носеха плакати, на които пишеше: "Тя не е с нас, но случилото се с нея трябва да ни пробуди".

Асошиейтед прес цитири млада индийка, която следва в САЩ. Тя казва, че в Индия има общности, които живеят по феодални и патриархални закони, според които мъжете са по-ценени от жените. "Ние убиваме дъщерите си, преди да са се родили. Тези, които се раждат, ги хранят по-зле, образоват ги по-зле и ги делят от момчетата", казва индийката.

Очаква се днес тленните останки на 23-годишната жена, чието име не бе съобщено, да бъдат върнати със самолет в родината й. Тя почина в болница в Сингапур, където бе откарана за лечение.

След вълната от обществено възмущение от престъплението и от дискриминационното положение на индийските жени правителството създаде комисия, която да предложи мерки за превенция и наказване на престъпления, извършени срещу жени, съобщи ДПА.

Според официалната статистика миналата година в Индия са регистрирани 24 206 съобщения за изнасилвания. В Делхи полицията е получила 635 такива жалби, но за огромна част от изнасилванията изобщо не се съобщава, отбелязва ДПА.