Коментарът й идва, след като в края на юли националният омбудсман Константин Пенчев настоя проявите на хомофобия в България да бъдат обявени за престъпление.

"В последните години сме свидетели на редица посегателства срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация, предизвикани от хомофобия и социални предразсъдъци. За да се защитят от нетолерантността на мнозинството и да накарат обществото да преодолее предубежденията си към тях, тези лица организират прояви (т. нар. "прайд паради"), на които, за съжаление, стават жертви на насилие", пише Пенчев в препоръка до премиера Бойко Борисов.

Инициативата е подкрепена от партньорите на България от Европейския съюз, като особено активни са посолствата на Германия, Нидерландия и Великобритания. 
„Омразата и нападенията срещу сексуално различни мъже и жени съществуват във всички страни. За жалост те са факт и в България. Мое задължение е да защитавам човешките права в страната, в това число и правата на гейовете, лесбийките и бисексуалните", коментира британската посланичка. 

"Осъждаме проявите на хомофобия в България като недопустими за мястото, което страната заема в европейската общност. Разбира се, България е по-напред от редица африкански страни, където хомосексуалността се наказва със затвор, а много често дори със смърт. Но не подценявайте всички държави в Африка. Така например конституцията на ЮАР дава повече права и защита на хората с различна сексуална ориентация”, казва още Катрин Барбър.

Дипломатката се възмущава от факта, че полицията и съдилищата все още смятат за обикновено хулиганство насилие, мотивирано от хомофобски подбуди. Според нея такава агресия е сравнима с престъпленията, предизвикани от религиозна или етническа омраза.
"Когато агресията е породена от такъв тип омраза, тя трябва да се наказва много по-сурово – британските съдилища вече го практикуват. Тъжната истина е, че полицията понякога задържа часове наред жертвите на хомофобска агресия и ги кара да описват унизителни подробности за сексуалната си ориентация като евентуален мотив за изстъпленията срещу тях", допълва тя.

Разказва, че във Великобритания тази лоша традиция вече не съществува. Там във всеки полицейски участък е изградено специално звено за борба срещу подобен род престъпления. Професионално обучени служители приемат жертвите, които могат анонимно да докладват за извършеното посегателство и да получат закрила и възмездие.
"Заради липсата на подобна защита в България хората с различна сексуална ориентация не желаят да съобщават в полицията за нападенията. Те не очакват действена подкрепа и закрила от която и да е българска институция", констатира още Барбър, която се е срещала с активисти на гей организации и жертви нападения.

Посланичката уточнява, че все още не са получени молби за убежище от български граждани, които са преследвани заради сексуалната си различност. Но в практиката на британското външно министерство има случаи, при които се предоставя закрила на жертви на хомофобията от страни извън ЕС и това е възможно.

Шокирани сме от случващото се след гей парадите в София. И тази година петима от участниците в софийското шествие са проследени и жестоко пребити от хомофобски банди. Струва ми се необичаен и фактът, че гей организациите в България са принудени да плащат на полицията за охрана на публичните им изяви”, заявава още Катрин Барбър.

Тя критично припомня, че в България еднополовите бракове още нямат равни права с разнополовите съжителства. Изтъква още, че в много развити страни те са позволени, включително и с възможността да се осиновяват деца и да се упражняват родителски права.