Учен от БАН: Спорът за хомеопатията е фанатичен

stat
16:58  |  15 февруари 2018 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
Не е вярно, че е научно доказано неефективността на хомеопатията, заяви проф. Лъчезар Аврамов Не е вярно, че е научно доказано неефективността на хомеопатията, заяви проф. Лъчезар Аврамов
Сн.: Dir.bg

Спорът за хомеопатията е схоластичен спор между фанатици, заяви проф. Лъчезар Аврамов от БАН, който не подкрепя изразеното от БАН становище.
Аз съм категорично против отхвърляне на хомеопатията и заявих мнението си  пред академик Иван Юхновски, каза проф. Лъчезар Аврамов пред Дир.бг.

Преди дни учените от БАН призоваха ректорите на медицинските университети веднага да преустановят обучението по дисциплината хомеопатия. .

"Абсолютно не съм на тяхното становище. Първо, не е вярно, че е научно доказано, че хомеопатията е неефективна. Освен това има и друг момент. Ако се направи статистика, например, от стандартната химиотерапия и въобще химиолечението колко повече хора са умрели и са увредени, ще видите, че те са в порядъци повече", изтъкна проф. Аврамов.

Той посочи и друг аргумент.

"Има и такъв подход, че ако не е 100% научно доказано, както наистина не е с хомеопатията, то това важи и за другата медицина. Значи трябва въобще да се забрани медицината. Това е пълен абсурд", посочи още ученият.

Спорът за хомеопатията не е медицински спор, смята той.

"Обикновено, когато спорът се превърне в такъв идеологически, застават зад двете позиции и хора, които разбират, и хора, които не разбират. Този спор не е медицински спор. Това е схоластичен спор между фанатици", допълни ученият.

Самият той е привърженик на холистичната медицина за профилактика и лечение, която, по думите му, е по-щадяща за пациентите, дава в пъти по-добри резултати и в пъти е по-евтина от стандартите за лечение в здравното осигуряване у нас.

Проф. Аврамов е директор на Института по електроника в БАН. Има над 30-годишен опит в научните изследвания на взаимодействието на лазерното лъчение с биологични структури. Основател е на ново за страната ни научно направление “Биомедицинска фотоника”. Той е и първият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата за изключително високи научни постижения на ЕС – „Decartes“ (Декарт) през 2004 г. в областта на онкологичните заболявания.

Последно в Общество


Намали ли акцията на Зукърбърг натиска върху Фейсбук?

Може ли медийната акция на Марк Зукърбърг да намали натиска върху Фейсбук?