На пленарна сесия на Камарата на представителите депутатът от тази партия Ино ван ден Беселаар се изказал по позицията на правителството за свободното движение на работници.

Той изтъкнал, че България и Румъния са станали членки на ЕС през 2007 година при положение, че не са изпълнявали напълно критериите за членство. Според него това изобщо не е трябвало да се случва и ако зависело от Партията на свободата, България и Румъния щели да бъдат изгонени незабавно, но за това нямало мнозинство в холандския парламент.

Депутатът допълнил, че Румъния и България не са решили проблемите с организираната престъпност и корупцията в двете страни.

Именно тези проблеми са основната причина Холандия да продължава да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. В средата на декември холандският министър на емиграцията Герд Леерс заяви пред журналисти, че Хага не подкрепя предложението за поетапно отпадане на границите с България и Румъния, а настоява "след доказана трайна тенденция за добри резултати" от София и Букурещ в борбата с престъпността всички видове граници да бъдат премахнати едновременно.

Не съм враг на българите и румънците, а съм приятел на Европа и не искам организираната престъпност да достигне до единния европейски пазар с прибързаното отпадане на границите, коментира тогава Герд Леерс.