Така той коментира в "Панорама" по БНТ заявените от правителството намерения да намали административната тежест за гражданите и бизнеса с електронни услуги.

Дончев участва в предаването вместо премиера Бойко Борисов, който претърпя спешна операция на менискуса.

"Всяка администрация трябва да има служебен регистър, който да е достъпен от всички институции. Готови сме с първите 12 регистъра, които са служебно достъпни. Ще забраним на администрацията да иска хартия от гражданите за услуга, която може да бъде заменена от справка по служебен път. Процесът няма да стане с ентусиазъм, той предполага системна съпротива. Удостоверение на хартия осигурява власт, за преодоляването на този проблем е нужна воля и натиск. Ако това изчезне, означава по-малко гишета, по-малко офиси", каза вицепремиерът.

По думите му това ще отнеме месеци, но се надява, че до година и половина хартията да стане излишна в общуването между гражданите и администрацията.

"Започнахме с КАТ-София, продължаваме с кадастъра, след това и общините. Не са един или двама инвеститорите, които са си заминали от България заради излишна административна тежест", каза още Дончев.

Той не скри и че не един и двама инвеститори са си тръгнали от България, след като са попаднали в "лепкавата" мрежа на администрацията.

Запитан защо никога реформите в България не се довършват, той отговори, че след обявяването им обичайно се правел поне една година анализ, после толкова поне отнемали нужните промени в законодателството, а след това идвал краят на съответния мандат.

Вицепремиерът призна, че гражданите имат право да протестират.