Българските гранични власти са получили информация от гръцките си колеги, че на 7 февруари земеделските стопани от област Серес ще провеждат стачни действия. Според данните те възнамеряват да блокират пътя Кулата – Солун – Атина и обратно. Допълнителна информация ще се подава при получаване на съобщение от гръцка страна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Исканията на гръцките фермери отново са свързани с финансирането на аграрния сектор. Очаква се фермерите да се включват в провеждащата се днес национална протестна акция срещу високите цени на пътните такси. Фермерите от Серес са готови за нов "поход" към граничния пункт "Промахон-Кулата".

Протестите започват от утре като тяхната продължителност ще зависи от реакцията на правителството относно исканията им за изкупните цени на продуктите и обезщетенията.

Решението за блокади беше взето след среща с аграрния министър, на която земеделците не получиха конкретен отговор по проблемите. В първите дни на протести не се предвижда затваряне на граничния пункт "Илинден-Ексохи". Започна обаче струпването на трактори по околовръстния път към Солун.

Блокади ще има и по централните пътища на страната. Тази година фермерите подкрепят инициативата за неплащане на високите пътни такси и ще вдигнат бариерите по магистралите. Късно тази вечер след приключване на съвещанието на земеделските синдикати ще се съобщи точният брой на блокадите и местата им.