Критиците на закона се опасяват от тежки последици за свободата на словото в интернет, добавя агенцията.

Подобни ограничения вече съществуват в Германия, включително и отдавнашната забрана да се отрича Холокоста, но досега виртуалната мрежа оставаше извън контрол.

С глоби до 50 милиона евро ще бъдат наказвани социални медии, които системно не премахват незаконно съдържание в срок до една седмица. Това се отнася и до клеветнически "фалшиви новини".

Хайко Маас, министър на правосъдието, мотивира проекта с това, че социалните мрежи допускат използването на своите сайтове за разпространение на подстрекателски възгледи и невярна информация.

Социалните мрежи и мигрантите

"Свободата на изразяване на мнения свършва там, където започва действието на наказателния закон - каза неотдавна Маас. - Призивите за убийства, заплахите, обидите, разпалването на омраза или на твърдения, че не е имало Аушвиц, не са израз на свободата на мнение, а атака срещу свободата на мнение на другите."

Той обвинява още социалните мрежи, че подклаждат напрежение във връзка с мигрантската вълна в страната, което води до реални изблици на насилие.

Редица десни уебсайтове и абонати на социални медии реагираха гневно още при появата на проектозакона и обвиниха правителството, че се опитва да заглуши критиките.

„Превантивна цензура“

Независимият експерт на ООН по свободата на словото Дейвид Кей предупреди в началото на месеца, че критериите за отстраняване на материали от социалните мрежи са "неясни и двусмислени".

Освен това перспективите за глоби може да накарат социалните медийни компании като Фейсбук и Туитър да трият всяко спорно съдържание без да чакат съд да реши дали то нарушава закона, подчерта той.

"Такава превантивна цензура би нарушила правото да се търси, получава и предава всякакъв вид информация в интернет", обясни Кей.

В момента, съобщи АП, Туитър и Фейсбук търсят спешно начини да засичат публикувано в мрежите съдържание, което е наказуемо от закона.

Фейсбук, например, наема допълнително 3000 души по цял свят към вече назначените 4500 служители, чиято задача ще бъде да дават оценка на спорно съдържание.

Специалисти по правата на човека заявиха, че законът може да засегне сериозно свободата на словото. Не е изключено той да бъде оспорен в съдилища на национално и на европейско равнище.