Най-вероятно желаещите за попадане в листите на партията за следващия мандат ще трябва да го заявят писмено - така, както подписват декларациите си за лоялност към политическата сила, обясни Велчев пред “24 часа” и Дарик.
Той е убеден, че това е начин да се пресекат зависимости и да се игнорират механизми за изнудване на политиците.

Велчев разкри, че при подбирането на кандидатите на ГЕРБ за 41-ото НС от екипа на Бойко Борисов се натъкнали именно на такива случаи.
Дори получили анонимно касета за кандидат, че е хомосексуалист, което обаче прикривал.

Велчев няма нищо против гейовете, но именно прикриването на този факт от повечето от тях ги прави уязвими и податливи на шантаж.

Хората, които декларират своята сексуална принадлежност, вдъхват дори повече доверие с тази си честност и смелост. Те често са много по-отдадени на различни справедливи каузи, знаеш, че можеш да разчиташ на тях, смята Велчев.

Избраните на следващия вот депутати ще бъдат подлагани и на психотест, каза още той пред Дарик.
Депутатът бил уверен от колегите си от правната комисия в Народното събрание, че такова изискване ще се разпише в подзаконови нормативни актове, а не при предстоящото окончателно обсъждане на промените в Изборния кодекс.

Преди време Велчев настоя кандидатите за всички изборни длъжности да минават на задължителен психотест.

"Атака" настояваше всички кандидат-депутати да попълват справка за религиозна принадлежност, сексуална ориентация, членство в тайни общности и секти. Текстът бе записан в проекта за промени в Изборния кодекс. Той обаче бе отхвърлен от правната комисия.