При 97,5% обработени протоколи от евроизборите ГЕРБ получава 30,47% от гласовете, срещу  19.05% за БСП. Вероятно партията на Бойко Борисов ще има 7, а не 6 мандата в Европарламента.

На пресконференция днес зам.-председателят на ГЕРБ отчете, че най-убедителна е победата им в София, където събират 36,4%, докато левицата има едва 14,4%. Високи резултати ГЕРБ има и в другите големи областни градове.

"През 2014 г. победите на ГЕРБ са 25, БСП загуби един бастион - Кюстендил, който се смяташе, че е на Мая Манолова. В община Кюстендил ГЕРБ печели изборите, но в област Кюстендил БСП печели с гласовете от Бобов дол (видео показа агитация на миньори за БСП - б.р.)", каза още Цветанов.

Най-сериозната подкрепа за ГЕРБ е във възрастта от 30 до 50 години, каза още Цветанов. Поздравявам тези, които са над 60 години, там подкрепата за ГЕРБ е 27%, при безспорен лидер БСП - с 34% подкрепа, добави бившият министър.

Той благодари и на жителите на малките населени места - 20,6% за ГЕРБ в селата срещу 23,3% за левицата.

Цветанов отчете, че ДПС си запазва резултатите в Кърджали, Разград и Търговище, но поздрави българските мюсюлмани, които са гласували за ГЕРБ - близо 9%, срещу 5% за БСП. По думите му ГЕРБ е единствената алтернатива за мюсюлманите, освен ДПС. ГЕРБ получават и 8,5% в ромския етнос, отчете още той.

За ГЕРБ подкрепата сред българите в чужбина е 38,4 %, за ДПС - 15,6 %, за БСП - 5,4. Благодаря на всички българи, живеещи в чужбина, ГЕРБ не ги е забравила,  каза още Цветанов. 

Зам.-председателят на ГЕРБ попита защо беше закрита НЦИОМ - агенцията към парламента, която сега е частна и се казва "Екзакта".

"Твърдяха, че това е агенцията, близка до Цветанов, ние просто разчитахме на професионализма -  те бяха единствената агенция, която позна, в най-голяма точност", коментира той.

Правителството в момента управлява съвършено нелегитимно, най-добрият изход за всички е веднага да вземат решение да подадат оставка, заяви пък водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев.

АНКЕТА: Очаквахте ли такава голяма разлика между ГЕРБ и БСП?

АНКЕТА: Гласувахте ли?


Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг "За кого ще гласувате на Евроизбори 2014?">>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За изборните резултати и искането за оставка на кабинета